Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ο αυτισμός στο σινεμά.


Όλα αυτά τα χρονια εχω παρακολουθήσει πολλές ταινίες, σειρές ή ντοκιμαντέρ σχετικά με το φάσμα του αυτισμού.
Η αλήθεια είναι πως πριν δω την πρώτη ταινία, σχετική με τον αυτισμό, ήμουν προκατειλημμένη. Σκεφτόμουν πως σιγουρά θα έχουν αποδώσει τον αυτισμό λάθος , σιγουρά θα δείχνουν πράγματα βγαλμένα από την σφαίρα της φαντασίας και αλλα τέτοια.

Η πρώτη ταινία που είδα όταν τέλειωνα τις σπουδές μου στην ψυχολογία ήταν το Temple Grandin (στα ελληνικά ο τίτλος της ταινίας είναι Ζωή σαν Τριαντάφυλλο). Η ταινία αυτή διηγείται την ζωή της Τemple, η οποια κατάφερε και έκανε το όνειρο της πραγματικότητα και δεν άφησε τον αυτισμό και τις δυσκολίες που μπορεί να είχε, να την σταματήσουν.  Καταπληκτική ταινία ίσως και η καλύτερη που εχω δει όλα αυτά τα χρονια. Αποδίδει την ζωή με αυτισμό πολύ αληθινά και δεν έχει καθόλου “σάλτσες”.


Ακόμα μια πολύ καλή ταινία είναι το Adam. Αφηγείται την ζωή του Adam, ενός ενήλικα με αυτισμό ο οποίος μετρά τον θάνατο του μπαμπά του πρέπει να επιβιώσει και να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες. Η ταινία δείχνει πως ζει μονός του, πως αντιμετωπίζει την απόλυση του από την εργασία του, πως ερωτεύεται και πως διαχειρίζεται την σχέση του.

Ακόμα πολύ καλές ταινίες που παρουσιάζουν τον αυτισμό όπως είναι, είναι και οι ακόλουθες Rain Man, The black Balloon, Extremely Loud and Incredibly Close και το καταπληκτικό Fly Away.

Το 2016 το Αγγλικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε την δημιουργία και έναρξη μιας σειράς αποκλειστικά για τον αυτισμό. Η σειρά λεγόταν The A word και από το πρώτο επεισόδιο απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η σειρά παρουσιάζει μια οικογένεια και πως ζει και αντιμετωπίζει την ζωή μετά την διάγνωση του γιου.  Καταπληκτική σειρά, δείχνει πως αλλάζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις και πως επηρεάζει μια διάγνωση όλη την οικογένεια και όχι μόνο το άτομο που έχει αυτισμό.


Ακόμα μια πολύ καλή και διάσημη σειρά είναι το Atypical του Netflix. Δείχνει έναν έφηβο με αυτισμό που προσπαθεί να κάνει όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι έφηβοι της ηλικίας του. Να ερωτευτεί, να κάνει φίλους και να πάει στον σχολικό χορό.  Πολύ καλή σειρά με αλήθειες για τον αυτισμό και για τα συναισθήματα ενός παιδιού που είναι στο φάσμα. Η συγκεκριμένη σειρά δεν εστιάζει μόνο στην ζωή του εφήβου που είναι στο φάσμα, αλλα μας δείχνει και πως αλλάζει η οικογένεια και πως προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα μετά την διάγνωση.


Τέλος, υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ που πιστεύω πως όλοι πρέπει να δουν γιατί είναι πολύ κατατοπιστικό και βοηθητικό για να δούμε τον αυτισμό από μέσα. Λέγεται Extreme Love: Autism είναι παραγωγής BBC και ο δημιουργός του ο Louis Theroux μιλάει με οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτισμό και επισκέπτεται σχολεία και κέντρα αποκλειστικά για αυτισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου