Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πως να υποστηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό?



Τα άτομα με αυτισμό έχουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, επικοινωνίας και κατανόησης.
Έχω δουλέψει αρκετά με παιδιά με αυτισμό για να ξερώ πως το πιο σημαντικό συστατικό στην υποστήριξη τους ειναι η υπομονή και ο χρόνος. Χρόνο να σε εμπιστευτούν,χρόνο να σε γνωρίσουν. 

Τα παρακάτω ειναι σημεία κλείδια στην υποστήριξη των αυτιστίκων ατόμων. 

  • Εξηγείστε σε κάθε βήμα τι πρόκειται να γίνει και για πόση ώρα. Είναι πολύ σημαντικό τα αυτιστικά παιδιά να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί και γιατί.    
  • Τα αυτιστικά άτομα θέλουν την δίκια τους ώρα για να κατανοήσουν κάτι. Εαν ρωτάτε κάτι ή τους λέτε κάτι, δώστε τους λίγα λέπτα για να σας δώσουν μια απάντηση. 
  • Οι ερώτησεις που κάνουμε στα παιδιά-άτομα με αυτισμό πρέπει να είναι μικρές και με καθαρή έννοια. πχ αντί για "μήπως ξέρεις να μου πείς τι ώρα είναι? " καλύτερα να ρώτησουμε κατευθείαν "τι ώρα είναι?" 
  • Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν λέξεις με διπλή έννοια, ιδιωματισμούς, ανέκδοτα ή σχήματα λόγου. Όταν τους πούμε "σήμερα έχει ένα ήλιο με δόντια" θα ψάχνουν να βρούν τα δόντια του ήλιου. 
  • Ρουτίνα. Ρουτίνα παντού και πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ρουτίνα καθημερινά γιατι έτσι τα παιδιά με αυτισμό αισθάνονται ασφαλή. Αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην ρουτίνα γνωρίζοντας τι θα συμβεί κάθε μέρα και με ποιά σειρά. 
  • Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά με αυτισμό είναι πολύ ευαίσθητα στο φώς, τον ήχο, στις κινήσεις και στα αγγίγματα. Θα πρέπει το περιβάλλον να είναι ήρεμο ώστε να μην βοηθάει στην ανάπτυξη του άγχους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου