Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Αυτισμός και μύθοι.

-Μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει εάν κάποιο άτομο έχει αυτισμό ή είναι στο αυτιστικό φάσμα.

Μύθος. Όλα τα άτομα, παιδιά έφηβοι ή ενήλικες δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν άτομα που είναι στο αυστικό φάσμα και δεν το ξέρει κανείς ή και που το περιβάλλον τριγύρω καθυστερεί να το καταλάβει ή ακόμα και να διαβάσει τα σημάδια.

-Το εμβόλιο ΜΜR που γίνεται στα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την δημιουργία του αυτισμού.

Μύθος. Υπήρχε μια υποψία πως ίσως και ο παραπάνω ισχυρισμός να ήταν αλήθεια αλλά μετά από έρευνες και πειράματα που έγιναν από τον εθνικό οργανισμό υγείας της Αμερικής, αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των δύο, απλά τύχαινε τα συμπτώματα του αυτισμού να εμφανίζονται στην ίδια ηλικία που γινόταν το εμβόλιο στα παιδιά.



-Υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό.

Μύθος. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και πειράματα αλλά δεν έχει βρεθεί ούτε θεραπεία αλλα ούτε και ο παράγοντας που προκαλεί τον αυτισμό. Παρά ταύτα με την σωστή καθοδήγηση από ειδικούς και την συνεργασία ειδικών και γονέων, το αυτιστικό άτομο μπορεί να έχει μια πιο φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα.

-Τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν αισθήματα.

Μύθος. Τα άτομα με αυτισμό φυσικά και έχουν αισθήματα. Το πρόβλημα και η δυσκολία είναι πως δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα αισθήματα τους, πώς να τα δείξουν και δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τα αισθήματα των άλλων.  

-Ο αυτισμός προκαλείται από το πόσο ‘’ψυχροί’’ είναι οι γονείς απέναντι στα παιδιά τα πρώτα χρόνια.

Μύθος. Την δεκαετία του ’50 και ’60 υπήρχε η λάθος εντύπωση πως ο αυτισμός προκαλείται από τους κρύους γονείς και τις ‘’μητέρες-ψυγεία’’ όπως αποκαλούνταν οι μητέρες οι οποίες ηταν πιο ψυχρές απέναντι στα παιδιά τους και δεν έδειχναν συναίσθημα. Αυτή η υπόθεση όμως καταρρίφθηκε μετά από έρευνες και πειράματα.

-Το ποσοστό του αυτισμού εχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Αλήθεια. Το ποσοστό του αυτισμού εχει αύξηση 600% τα τελευταία 20 χρόνια. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 1975  ένα στα 1.500 άτομα είχε αυτισμό, ενώ πιο πρόσφατα, το 2009, ένα άτομο στα 110 ήταν μέσα στο αυτιστικό φάσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου