Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αυτισμός και αδέρφια.

Έχοντας  ένα άτομο με αυτισμό στην οικογένεια, έχει αντίκτυπο σε όλους, όχι μόνο στους γονείς. Τα αδέλφια ενός ατόμου που είναι στο αυτιστικό φάσμα, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με πειράγματα άλλων παιδιών, με ένα αίσθημα δυσαρέσκειας που θα προέρχεται από το ότι όλη η εστίαση της προσοχής πηγαίνει στο άτομο με αυτισμό. Επίσης μπορεί  ακόμα να νιώθουν πως χάνουν την προσωπική τους ζωή ή και τον ιδιωτικό τους χώρο.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια μπορεί να ανησυχούν για το αν πρόκειται να προσέχουν τον αδελφό ή την αδελφή τους, αν οι γονείς δεν μπορούν να το κάνουν συνέχεια ή οι σκέψεις τους να πηγαίνουν ακόμα μακρύτερα για το τι θα γίνει όταν οι γονείς θα φύγουν από τη ζωή. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν άγχος και κάποιες φορές ακόμα, επιθετικές συμπεριφορές και προς τους γονείς και προς το ίδιο το αυτιστικό άτομο
.
Ωστόσο δεν είναι όλα άσχημα με το να έχεις ένα αδελφό ή αδελφή στο αυτιστικό φάσμα. Μέσα από αυτό μαθαίνεις καινούργιους τρόπους να λειτουργείς και μαθαίνεις να έχεις υπομονή να γίνουν τα πράγματα με τον δικό τους ρυθμό.
Έρευνες έχουν δείξει πως, ναι είναι μια δύσκολη, αγχωτική και περίεργη εμπειρία για όλη την οικογένεια, αλλα το να έχεις ένα άτομο με αυτισμό στην οικογένεια σε βοηθάει να δεις τον κόσμο αλλιώς και να δέχεσαι την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου. Σε βοηθάει να εξελιχθείς μακροπρόθεσμα, όσο κι αν βραχυπρόθεσμα κάποιες φορές γίνεται πολύ απαιτητικό.


Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει προκειμένου να βοηθήσει τον αδερφό του ή την αδερφή του που είναι στο αυτιστικό φάσμα, αλλά και ο ίδιος ίσως να νιώσει καλύτερα εφαρμόζοντας συνειδητά κάποια πρακτικά θέματα.

Τα πιο βασικά είναι :
  • ·        Όταν ο αδερφός μας ή η αδερφή μας χρειάζεται κάποιο χρόνο απομόνωσης το καταλαβαίνουμε και το αποδεχόμαστε και τους δίνουμε τον χρόνο που χρειάζονται.
  • ·         Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και υπομονετικοί μαζί τους, ακόμα και όταν κάνουν κάτι που μας πληγώνει.
  • ·     Μιλάμε αργά και καθαρά για να μας καταλαβαίνουν και προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε ιδιωματισμούς ή δυσνόητες λέξεις.
  •      Κάνουμε δραστηριότητες μαζί του/της και δεχόμαστε εάν δεν μας θέλει να συμμετέχουμε στο παιχνίδι του/της.
  •  Εάν είναι αγχωμένοι, μετράμε μαζί τους μέχρι το 10, όσες φορές χρειαστεί για να χαλαρώσουν.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το να έχουμε ένα αδελφό/αδελφή με αστισμό, σίγουρα είναι δύσκολο αλλα δεν είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Τα περισσότερα παιδιά στην αρχή θα την βρουν δύσκολη αυτή την πρόκληση αλλα στην συνέχεια θα είναι σημαντικοί παράγοντες στο χτίσιμο της καθημερινότητας του αδελφού/αδελφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου