Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Αυτισμός και δημιουργικές δραστηριότητες.



Οι παρακάτω δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού την δυνατότητα να εξερευνήσουν τα χρώματα, τα σχήματα και τις διαφορετικές επιφάνειες. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι, και να ηρεμούν σε περίπτωση έντονου ξεσπάσματος.


1.      Μπουκάλι ηρεμίας.
Το μπουκάλι ηρεμίας κάνει αυτό που λέει ακριβώς! Ηρεμεί. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, με την βοήθεια του παιδιού σας και δεν θα χρειαστείτε ούτε ακριβά ούτε πολλά υλικά. Θα χρειαστείτε ένα μπουκαλάκι από νερό, μια κόλλα ρευστή, ζεστό νερό, χρώμα ζαχαροπλαστικής και glitter ότι χρώμα θέλετε. Βάζετε το ζεστό νερό (προσοχή! όχι καυτό νερό γιατί θα μικρύνει το μπουκαλάκι) μέσα στο μπουκαλάκι και προσθέτετε την κόλλα, το glitter και το χρώμα ζαχαροπλαστικής (όχι πολύ, γιατί θα γίνει σκούρο και δεν θα φαίνεται το glitter). Τα ανακατεύετε καλά και έτοιμο!! Μην ξεχάσετε να κολλήσετε και το καπάκι με κόλλα!!
Το μπουκάλι ηρεμίας, το χρησιμοποιούμε όταν το παιδί μας περνάει μια δύσκολη στιγμή ή όταν έχει μια έκρηξη θυμού ή όταν εκδηλώνει μια ηπία επιθετική συμπεριφορά.
Βοηθάει πολύ το παιδί να ηρεμήσει, να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται και να νιώσει ασφάλεια και πάλι.




2.     Ζωγραφική με πάγο.
Μια καταπληκτική δραστηριότητα που το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να την φτιάξετε μαζί. Θα χρειαστείτε μια παγοθήκη, ξυλάκια και τέμπερες. Ζητείστε από το παιδί σας να διαλέξει ποσά παγάκια από κάθε χρώμα θέλει και έπειτα βοηθήστε το να βάλει τις τέμπερες μέσα στην κάθε θήκη της παγοθήκης. Αφού τελειώσετε το γέμισμα, βαλτέ στο κέντρο κάθε θήκης από ένα ξυλάκι. (το ξυλάκι πρέπει να σταθεί γιατί οι τέμπερες είναι πηχτές), βαλτέ τα στην κατάψυξη και κάντε υπομονή μέχρι να παγώσουν. Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε από την παγοθήκη τα καινούργια σας χρώματα, δώστε ένα χαρτί στο παιδί σας μαζί με τα χρώματα και αφήστε το να δημιουργήσει.
Μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα άτομα με αυτισμό, μαθαίνουν πως για να δημιουργήσουμε κάτι μερικές φορές πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Επίσης η αίσθηση του πάγου πάνω στο χαρτί, και το χρώμα που αφήνει, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία γιατί βλέπουν πως αλλάζει το νερό γίνεται πάγος και μετά πάλι νερό.



Μπουκέτο λουλουδιών από χαρτί.
Στη Σάρα πάντα άρεσε να σκίζει ότι χαρτί βρίσκει μπροστά της. Οπότε μαζί με τις συνάδελφους σκεφτήκαμε πως είναι κρίμα τόσο χαρτί να πηγαίνει χαμένο και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την Σάρα να δημιουργήσει τα δικά της μπουκέτα λουλουδιών. Πήραμε κόλλες Α4 και την βοηθήσαμε να τις ζωγραφίσει με τα αγαπημένα της χρώματα. Μετά της τα δώσαμε και άρχισε να τα σκίζει σε χιλιάδες μικρά κομματάκια. Όταν τέλειωσε πήραμε μια κόλλα Α4, μια κόλλα στικ και αρχίσαμε να φτιάχνουμε ένα μπουκέτο λουλούδια πάνω στο χαρτί. Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε και η Σάρα τώρα στο δωμάτιο της έχει τα δικά της μπουκέτα στον τοίχο της.





4.      Κουτί εκπλήξεων.
Όσο καιρό  δουλεύω και βοηθάω παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, εχω καταλάβει πως αυτό είναι ένα από τα παιχνίδια που αγαπούν πολύ. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε και προσφέρει στα παιδιά την ικανοποίηση της εξερεύνησης, της έκπληξης και της διαφορετικής αφής. Θα χρειαστείτε ένα κουτί μικρό, φασολιά μικρά και διαφορά μικρά παιχνίδια ή μικρές φιγούρες. Βαλτέ τα φασολιά μέσα στο κουτί, και κρύψτε μέσα τα παιχνίδια. Ανακατέψτε καλά και έτοιμο!!! Τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν πάρα πολύ και θα δείτε την χαρά στο πρόσωπο τους όταν ανακαλύπτουν και ένα διαφορετικό παιχνίδι την κάθε φορά!!



Καλο παιχνίδι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου