Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αυτισμός και επικοινωνία.

Δύο χρόνια πριν, γνώρισα την Cath. Η Cath είναι 22 χρονών, έχει χαμηλής λειτουργικότητας αυτισμό και είναι non-verbal,  δηλαδή δεν μιλάει.
Όταν ήρθε στο χώρο φιλοξενίας/νοσοκομείο (residential house)  που εργάζομαι, χρησιμοποιούσε μόνο Makaton για να επικοινωνήσει και μερικές φορές κάποιους ήχους που αν τους άκουγες πολύ προσεκτικά,  ίσως και να έμοιαζαν με την αρχή ή το τέλος κάποιας λέξης.


Αποφασίσαμε λοιπόν μαζί με τους συνάδελφους να προσπαθήσουμε σιγά - σιγά να την βοηθήσουμε να αναπτύξει την επικοινωνία της και να είναι πιο εύκολο για αυτή να μας κοινοποιήσει τις ανάγκες της.
Φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με κάποιες μικρές βοήθειες (tips) για να κάνουμε καλύτερο το κλίμα για εκείνη. Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο την βοήθησαν, αλλά σήμερα, μετά από 2 χρόνια, η επικοινωνία της έχει βελτιωθεί σημαντικά  και μπορεί να πει και ‘’mum’’.
Πιο κάτω θα δείτε μερικά από τα tips που την βοήθησαν σημαντικά.

  ü  Πριν αρχίσουμε να μιλάμε στην Cath , βάζουμε πάντα μπροστά το όνομα της,  π.χ. : Cath, θες νερό?

  ü  Δίνουμε επιλογές. πχ: Βόλτα ή Ταινία?
Εδώ πολύ βοηθητικό θα είναι να έχουμε κάρτες για την κάθε δραστηριότητα,  π.χ. στην μια κάρτα ένα αυτοκίνητο στον δρόμο, και στην άλλη μια συλλογή από ταινίες.

  ü  Δοκιμάζουμε και άλλους τρόπους επικοινωνίας με την Cath, όπως χορός, μουσική ή ζωγραφική. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες όλα τα παιδιά είναι πιο εύκολο να  μάθουν να επικοινωνούν.

  ü  Όπως όλοι ξέρουμε τα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού πολύ δύσκολα θα κάνουν επαφή με τα μάτια. Για να τους βοηθήσουμε μπορούμε να δείχνουμε με το δάχτυλο μας τα ματιά μας όταν μιλάμε, ή μπορούμε να βάλουμε ένα αυτοκόλλητο στο μέτωπο μας για να τραβήξουμε την προσοχή τους. Αυτό που κάναμε με την Cath είναι πως στην αρχή δείχναμε με το δάχτυλο μας τα μάτια μας, και μετά από λίγο καιρό βάζαμε ένα αυτοκόλλητο στο μέτωπο μας ώστε να συνηθίσει να κοιτάει εκεί. Πλέον, το έχειμάθει και πάντα μας κοιτάει στα ματιά.



  ü  Δημιουργία προσωπικών καρτών. Βγάλτε φωτογραφίες από τα αγαπημένα πρόσωπα, αντικείμενα, φαγητά ή ακόμα και τοποθεσίες, γράψτε τα ονόματα πάνω, και πλαστικοποιείστε τις. Έτσι το παιδί όταν θα θέλει να κάνει κάτι ή να πάει κάπου ή να φάει κάτι ή να δει κάποιον θα διαλέγει και την ανάλογη κάρτα. Αυτό κάναμε και με την Cath, και την βοήθησε πολύ. Πλέον όταν θέλει να μας πει ότι θέλει να φάει σοκολάτα, μας δείχνει την κάρτα με την σοκολάτα.
  ü  Δημιουργία καρτών για τα συναισθήματα. Εκτυπώστε κάρτες με διάφορες εκφράσεις προσώπου π.χ. χαρούμενος, λυπημένος, νευριασμένος, έκπληκτος, γράψτε από κάτω το όνομα κάθε έκφρασης και ζητήστε από το παιδί σας να σας δείξει πως νιώθει σήμερα. Εμείς εκπλαγήκαμε μια μέρα ευχάριστα, όταν η Cath μας έδειξε την κάρτα με την χαρούμενη έκφραση όταν της είπαμε ότι θα έρθει η αδερφή της να τη δει.

  ü  Χρησιμοποιείστε τα χέρια σας όταν μιλάτε στο παιδί σας π.χ. όταν λέτε γεια, κάντε την χειρονομία για το γεια, ή ακόμα όταν θέλετε να πείτε όχι κουνήστε το κεφάλι σας αρνητικά ή καταφατικά για ναι.

Όλα αυτά βέβαια που προτείνουμε, δεν θα αποδώσουν από τη μια μέρα στην άλλη.  Χρειάζεται υπομονή και  επιμονή. Μην τα παρατάτε εύκολα. Τα άτομα με αυτισμό, μερικές φορές χρειάζονται τον χρόνο τους για να επικοινωνήσουν  με τον κύκλο τους. Άλλες φορές μπορεί να μην χρειάζονται αρκετό χρόνο αλλά να χρειάζονται αρκετή βοήθεια για να επικοινωνήσουν με όποιο τρόπο τους βολεύει καλυτέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι θέμα τακτικής και χρόνου για να ανακαλύψετε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για τον δικό σας αγαπημένο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου